ΑΛΛΑΞΑ10ΧΡΟΝΙΑ

10 Χρόνια Άλλαξα

Δύο, περίπου, χρόνια μετά τον επιτυχημένο, εμπορικά, pop δίσκο “C’ est La Vie” και συγκεκριμένα στις 27/4/2012 η Δέσποινα Βανδή και ο Φοίβος αποφασίζουν να “αλλάξουν” και να κυκλοφορήσουν το νέο τους CD τιτλοφορούμενο με την ονομασία “Άλλαξα“. Ο δίσκος σηματοδοτεί την επιστροφή της Δέσποινας σε πιο λαϊκούς ήχους, είναι το δέκατο κατά σειρά προσωπικό άλμπουμ της και η τελευταία δισκογραφική της συνεργασία με τον Φοίβο.

Εισαγωγικές Λεπτομέρειες

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Spicy Effect συγκροτούμενος από 12 ολοκαίνουργια τραγούδια, δημιουργοί των οποίων αποτελούν οι : Φοίβος, Ελένη Γιαννατσούλια, Όλγα Βλαχοπούλου, Βαγγέλης Κωνσταντινίδης και Γαβρίλης Μώσας. Παραγωγός του δίσκου δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Φοίβο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε και εκτός Ελλάδος, συγκεκριμένα στην Βουλγαρία.

Η πορεία προς την κυκλοφορία του άλμπουμ

Μετά την κυκλοφορία του -11 φορές πλατινένιου- “C’ est La Vie” η Δέσποινα με τον Φοίβο αποφάσισαν ότι πρέπει να δημιουργήσουν κάτι που θα είναι διαφορετικό από την τελευταία τους δουλειά η οποία ήταν εξ’ ολοκλήρου pop (κατά βάση). Έτσι μπήκαν στο studio και ηχογραφήσανε τραγούδια με λαϊκά στοιχεία που φαίνεται να είχαν λείψει από την Δέσποινα την εκάστοτε περίοδο.

Εκτός από τον Φοίβο που είναι ο βασικός δημιουργός του δίσκου, πολύτιμη ήταν και η συμβολή των : Ελένης Γιαννατσούλια και Όλγας Βλαχοπούλου στους στίχους 6 τραγουδιών – από 3 τραγούδια η κάθε μία (Τ’ αστέρι Μου, Καταλαβαίνω, Μου Φτιάχνεις Τη Μέρα, Το Λίγο Σου Να Ζω, Μ’ ένα Αντίο και Πάλι Επιστρέφω αντίστοιχα). Ο Γαβρίλης Μώσας, επίσης, συντέλεσε στην δημιουργία του δίσκου με την σύνθεση του σε 2 τραγούδια (Μου ‘Χεις Περάσει και Λίγο Ψέμα). Τέλος, ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης έγραψε τους στίχους για το dance τραγούδι “Έλα Κοντά”.

Έτσι, με την πολύτιμη βοήθεια των προαναφερθέντων συντελεστών του άλμπουμ προέκυψαν 12 αγαπημένα τραγούδια που συγκροτούν έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο.

Το Album
Όλο το booklet του άλμπουμ εδώ.

Δισκοκριτική

Παρά το ότι η δισκογραφία της Δέσποινας μετράει ήδη πολλούς pop, electro-pop δίσκους με διάφορες επιρροές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πλέον το λαϊκό είδος φαίνεται να επικρατεί. Up-tempo summer vibes διακρίνονται στο άλμπουμ με παραγωγές που “μυρίζουν” Ελλάδα. Ο πιο ώριμος ήχος και στίχος είναι στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τον δίσκο και μια Δέσποινα που όντως “Άλλαξε” και ωρίμασε καλλιτεχνικά.

Ο “Άλλαξα” στη διάθεση του κοινού. Προώθηση και αποδοχή.

Το lead single της νέας και τελευταίας, ταυτοχρόνως, δουλειάς της Δέσποινας και του Φοίβου μαζί είναι το “Μου ‘Χεις Περάσει“. Ένα ιδιαίτερο τραγούδι σε μουσική του Γαβρίλη Μώσα και στίχους του Φοίβου αποτέλεσε το ξεκίνημα της νέας era στις 17 Νοεμβρίου 2011 όπου και δημοσιεύτηκε το πρώτο teaser του τραγουδιού από την Spicy. 4 ημέρες αργότερα, ήτοι 21 Νοεμβρίου ένα δεύτερο απόσπασμα ήρθε στο φως έως τις 24 Νοεμβρίου 2011 όπου το τραγούδι κυκλοφόρησε πανελλαδικώς ραδιοφωνικά και ψηφιακά.

Το τραγούδι παρουσιάστηκε από την Δέσποινα, για πρώτη φορά, σε πάρτι ραδιοφωνικού σταθμού στο DC (Dream City), ενώ παράλληλα μεταδίδονταν και από τον επαρχιακό σταθμό Aquarius FM.

Fun Fact: Ο σταθμός έκανε ρεκόρ ακροαματικότητας, καθώς οι θαυμαστές της Δέσποινας κατάλαβαν ότι θα έπαιζε το τραγούδι για πρώτη φορά.

Όπως ήταν φυσικό, η επιστροφή της Δέσποινας έκανε και ραδιοφωνική επιτυχία καθώς στο ετήσιο AirPlay του 2012 το τραγούδι κατέλαβε την 33η θέση. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, έφτασε μέχρι και την πρώτη θέση για 5 εβδομάδες!

Το music video του τραγουδιού κυκλοφόρησε επισήμως στις 17 Δεκεμβρίου του 2011 υπό την σκηνοθετική ματιά του – χρόνια συνεργάτη και φίλου της Δέσποινας- Κώστα Καπετανίδη. Γυρίστηκε στο Μεσολόγγι αρχές Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Στο κλιπ παρατηρούμε την Δέσποινα να περπατάει στην παραλία και να οδηγεί στον δρόμο με το αμάξι λέγοντάς μας πως “δεν νιώθει άλλο πόνο”.

“Μου ‘Χεις Περάσει” – Official Music Video

Το δεύτερο single από το άλμπουμ είναι μια τεράστια επιτυχία – τα “Γυρίσματα“. Κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 13 Δεκεμβρίου του 2011. Ένα λαϊκό τραγούδι με νόημα και δυναμική με τον διαχρονικό, πλέον, στίχο “Έχει ο καιρός γυρίσματα” που έγινε καθαρή ατάκα ήταν δεδομένο πως θα έκανε χαμό. Έφτασε μέχρι και την 4η θέση στο εβδομαδιαίο AirPlay chart, ενώ στο ετήσιο chart του 2012 κατέλαβε την 9η θέση παρακαλώ. Αδιαμφισβήτητα, είναι από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες της Δέσποινας μέχρι και σήμερα.

Το music video που το συνοδεύει γυρίστηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 2012 και αυτό υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Καπετανίδη. Female Empowerment, ασπρόμαυρα πλάνα και μια πανέμορφη Δέσποινα με δυναμική είναι μερικά από τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Κυκλοφόρησε επισήμως στις 7 Μαρτίου του 2012 (ενάμιση μήνα πριν την κυκλοφορία του δίσκου) και αριθμεί, στο επίσημο βίντεο μόνο, πάνω από 7.500.000 προβολές.

“Γυρίσματα” – Official Music Video

Λίγο πριν την κυκλοφορία του δίσκου και συγκεκριμένα τη Παρασκευή στις 20/4/2012 η Spicy είχε οργανώσει διαγωνισμό για 10 τυχερούς θαυμαστές που θα είχαν την δυνατότητα να ακούσουν πρώτοι το άλμπουμ μαζί με τη Δέσποινα και τον Φοίβο.

Δύο μέρες μετά τον διαγωνισμό το τρίτο, κατά σειρά, single από το album είναι στην διάθεση του κοινού και των ραδιοφώνων. Ο λόγος στο “Νησί” το οποίο κυκλοφόρησε στις 22 Απριλίου του 2012 ως το single που θα στηρίξει την κυκλοφορία του album που πλέον απείχε πέντε μέρες χρονική απόσταση. Ένα καλοκαιρινό τραγούδι με λαϊκά στοιχεία που μόνο η Δέσποινα θα μπορούσε να απογειώσει. Μέσα σε λίγες ώρες πρώτης μετάδοσης από ελάχιστα ραδιόφωνα σε πανελλαδικό επίπεδο το τραγούδι καταφέρνει και φτάνει μέχρι και την 85η θέση (!) στο AirPlay chart. Ναι είναι κατόρθωμα, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις η πλειονότητα των τραγουδιών βρίσκονται, συνήθως, στις θέσεις 600-800. Αργότερα έφτασε στο peak του aka στην 4η θέση. Όσον αφορά το ετήσιο ραδιοφωνικό chart για το 2012, το τραγούδι κατακτά την 38η θέση.

Παρασκευή 27 Απριλίου και ο δίσκος βρίσκεται πλέον στην διάθεση του κοινού. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές και ο κόσμος φαίνεται να δείχνει τον ενθουσιασμό του για τον δίσκο. Ο Τηλεθεατής είναι ο βασικός χορηγός της κυκλοφορίας του δίσκου. Μάλιστα υπήρχε ειδική έκδοση όπου ο καταναλωτής εάν ήθελε μπορούσε να αγοράσει το περιοδικό μαζί με τον δίσκο.

Η Δέσποινα σε συνέντευξη της στο περιοδικό δήλωσε χαρακτηριστικά : «Αυτός ο δίσκος είναι μια καινούργια γνωριμία με έναν καινούριο μας εαυτό που έχει ωριμάσει. Θεωρώ ότι είναι ορόσημο για τη καριέρα μου.»

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου η Δέσποινα φτάνει με την ομάδα της στην Σκιάθο για να γυρίσει το music video για “Το νησί”. Άλλο ένα κλιπ σκηνοθετημένο από τον Κώστα Καπετανίδη με άρωμα καλοκαιριού και Ελλάδας. Κυκλοφόρησε στις 13 Ιουνίου, μέσα στις αρχές του καλοκαιριού.

Δείτε backstage φωτογραφίες από τα γυρίσματα:

“Το Νησί” – Official Music Video

Μια μέρα μετά την κυκλοφορία του music video για “Το Νησί” η Δέσποινα παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή “Μίλα” της Τατιάνας Στεφανίδου για την προώθηση του δίσκου.

Ολόκληρη η συνέντευξη.

Στις 25 Μαΐου η Δέσποινα είναι καλεσμένη στην εκπομπή “Βράδυ” του Πέτρου Κωστόπουλου.

Απόσπασμα από την Live εμφάνιση τραγουδώντας “Το Νησί”

Τον Ιούλιο και Αύγουστο, φωτογραφίζεται και δίνει συνέντευξη για τα περιοδικά Shape και Must αντίστοιχα:

Τον Οκτώβριο η Δέσποινα συμμετέχει στο party του Λάμψη 92,3 στο DC. Εκεί γίνονται τα γυρίσματα του music video για το “Το αστέρι μου” και κυκλοφορεί ως το τέταρτο single. Τραγούδι αρκετά αντιφατικό θα λέγαμε μιας και ενώ η μουσική του είναι up-tempo και χαρούμενη, ο στίχος του από την άλλη είναι μελαγχολικός. Αυτό το χαρακτηριστικό, όμως, το έκανε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Ραδιοφωνικά πετυχημένο, αφού έφτασε μέχρι την 9η θέση στο εβδομαδιαίο AirPlay chart ενώ στα ετήσια ραδιοφωνικά charts για το 2012 και 2013 κατέλαβε τις θέσεις 87 και 108, αντίστοιχα.

“Τ’ Αστέρι Μου” – Official Music Video

Το πέμπτο single από τον δίσκο ηχεί στο όνομα “Καταλαβαίνω“. Ένα αρκετά συναισθηματικό τραγούδι αγαπημένο ήδη από τους fans είναι δημιούργημα του Φοίβου σε μουσική και της Ελένης Γιαννατσούλια στους στίχους. Είναι μια pop “αργή” μπαλάντα με ακουστική κιθάρα ως βάση. Ένα hightlight στο δίσκο λόγω των φωνητικών απαιτήσεων που έχει – απαιτήσεις που η Δέσποινα έφερε εις πέρας και με το παραπάνω.

Το music video του τραγουδιού κυκλοφόρησε στις αρχές του νέου έτους, συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου 2013. Την σκηνοθεσία ανέλαβαν οι Pillow Talk. Το κλιπ ξεκινάει με μια φράση του κοινωνιολόγου και δημοσιογράφου Πλάτωνος Δρακούλη σχετικά με το σθένος. Έπειτα, βλέπουμε την Δέσποινα να περιπλανιέται σε ένα βενζινάδικο και “καταλαβαίνει” τελικά πως “την μάχη έχει χάσει”.

“Καταλαβαίνω” – Official Music Video

Έκτο (!) και τελευταίο single του δίσκου γίνεται το “Έλα Κοντά“. Ένα dance up-beat τραγούδι με αισιόδοξο ερωτικό στίχο ήταν ότι χρειαζόταν εκείνη την στιγμή για να κλείσει η era. Το τραγούδι δυστυχώς δεν έχει επίσημο music video, ωστόσο αυτό δεν το εμπόδισε από το να παίξει στο ραδιόφωνο. Έτσι, καταλαμβάνει την 105η θέση στο ετήσιο AirPlay chart για το 2013. Η Δέσποινα για να την προώθησή του ετοίμασε μια παρουσίαση για τα Mad Walk του 2013 με μια ιδιαίτερη διασκευή της μεγάλης επιτυχίας “Diamonds” από την Rihanna μαζί με τους Freaky Fortune.

Ολόκληρη η εμφάνιση

Βραβεύσεις και απονομή

Αρχές Ιουνίου του 2012, λοιπόν, και φτάνει η ώρα της απονομής για την εμπορική επιτυχία του άλμπουμ. Με καλεσμένους φίλους και συνεργάτες της Δέσποινας αλλά και άτομα της Spicy όπως οι Έλλη Κοκκίνου, Κώστας Καπετανίδης, Μάκης Πουνέντης, Θηρίο, Τζένη Μπότση κ.ά., η βραδιά ήταν σίγουρα μαγική.

Η Δέσποινα λαμπερή όπως πάντα δέχτηκε μαζί με τον Φοίβο την πλακέτα που πιστοποιεί τις διπλά πλατινένιες πωλήσεις του δίσκου aka 24.000 pure sales (καθαρές φυσικές πωλήσεις). Να σημειωθεί πως μαζί με την πλακέτα για τις πωλήσεις του “Άλλαξα” δόθηκε, επίσης, στην Δέσποινα και τον Φοίβο πλακέτα για τις πολύ-πλατινένιες πωλήσεις του προηγούμενου δίσκου τους – “C’ est La Vie”. Στην συνέχεια, η Δέσποινα παρουσίασε στους καλεσμένους τα τραγούδια του δίσκου.

Η απονομή

Τον Ιούλιο του 2012 στην βραδιά των MVMA η Δέσποινα ήταν υποψήφια σε 3 κατηγορίες. Κερδίζει σε μία – το βραβείο “Καλύτερος στίχος-ατάκα” για τα “Γυρίσματα“. Το ίδιο βράδυ τραγούδησε ένα medley των επιτυχιών του δίσκου.

Το Medley

Live εμφανίσεις

Φτάνουμε στο καλοκαίρι και η Δέσποινα αποφασίζει να κάνει μια μικρή περιοδεία. Στάσεις της περιοδείας αποτελούν οι πόλεις : Δράμα, Κατερίνη, Πάτρα και το νησί της Κύπρου.

Αργότερα η Δέσποινα γνωστοποιεί ότι ξεκινάει εμφανίσεις στο Posidonio με τον Αντύπα. Μαζί τους οι Vegas:

Τον Αύγουστο στέφεται η πρεμιέρα. Ένα επιτυχημένο σχήμα, με sold-out εμφανίσεις για 6 συνεχόμενους μήνες.

Και ενώ έχουν ξεκινήσει οι εμφανίσεις της Δέσποινας στο Posidonio, ο Φοίβος για να γιορτάσει τα 20 χρόνια της δισκογραφικής δημιουργίας του οργανώνει μια συναυλία προγραμματισμένη για τις 24/09/2012 με καλεσμένους όλους τους ανθρώπους που έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτη καλεσμένη από όλους και πρωταγωνίστρια της βραδιάς φυσικά είναι η μούσα του – η Δέσποινα. Έναρξη της συναυλίας με το θρυλικό “Γεια“, αμέτρητες επιτυχίες στην συνέχεια και κλείσιμο της συναυλίας με ένα αγαπημένο τραγούδι της Δέσποινας, του Φοίβου αλλά και των θαυμαστών – το “Σήμερα” που μέχρι και σήμερα μας συγκινεί.

Η έναρξη της συναυλίας με την Δέσποινα

Ο “Άλλαξα” στην εποχή του streaming

Youtube & Spotify

Ο “Άλλαξα” στο σήμερα – Δέκα χρόνια μετά

Αμέτρητες επιτυχίες από τον δίσκο, μεγάλη δύναμη στο streaming, διαχρονικότητα και θέσεις των τραγουδιών στα live της Δέσποινας. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά χαρακτηριστικά που τον αντιπροσωπεύουν. Είναι ένας δίσκος στον οποίο όντως η Δέσποινα “Άλλαξε” και μαζί της αλλάξαμε και εμείς. Χρόνια πολλά “Άλλαξα”!

#10XroniaAllaxa

Like
18
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.