international despina

International…Despina

 

 

2003-2004: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

Σε αυτό το άρθρο θα κάνω μια προσπάθεια να καταγράψω από διάφορα στοιχεία που έχω βρει, την πορεία της Δέσποινας και των τραγουδιών της στο εξωτερικό τη διετία 2003-2004.Τα στοιχεία που θα παραθέσω, δεν αποτελούν δική μου ιδιοκτησία, αλλά είναι πληροφορίες από wikipedia, forums της εποχής και φυσικά youtube.

Πριν φτάσω όμως στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου υπήρξε και το peak της διεθνούς της επιτυχίας, αξίζει να κάνω 2 αναφορές.

1.  Πρώτη αξιοσημείωτη αναφορά είναι η απονομή του 5πλα πλατινένιου cd-singleΥποφέρω στη Δέσποινα και το Φοίβο, από τον πολυεκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη των Virgin Megastores, Richard Branson, για το ύψος των πωλήσεων του single στα κεντρικά της εταιρίας στο Λονδίνο. Προσωπικά δε ξέρω πως προέκυψε αυτό. Δηλαδή πως ο Branson έμαθε για τη Δέσποινα και το Φοίβο, αν έγινε τυχαία, αν ενημερώθηκε μέσω της εταιρίας και του έκαναν εντύπωση οι πωλήσεις, αν ήταν κάποια πανέξυπνη κίνηση management από μεριάς Minos… Σίγουρα ήταν κάτι αναπάντεχο και ιδιαιτέρως τιμητικό.

 

 

2.  Η δεύτερη αναφορά έχει να κάνει με το World Music Award. Μπορεί να μην είναι MTV VMA/EMA, Grammy, Billboard ή AMA, αλλά για μια τραγουδίστρια που απευθύνεται σε αγοραστικό κοινό 10 εκ. είναι μεγάλη υπόθεση να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την Kylie Minogue, τη Shakira, τη Pink,τον Enrique Iglesias,τη Gloria Gaynor και τον 50 Cent. Όπως όλοι ξέρουμε η Δέσποινα εδώ βραβεύεται ως πιο πιο εμπορική τραγουδίστρια της Ελλάδας για το 2001 για τις πωλήσεις του Γεια. Μπορεί για το Υποφέρω να δηλώνω άγνοια, αλλά σε αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι το όλο σκηνικό απότελεί μια εξαιρετική κίνηση της Heaven και δη του Λεβέντη. Αυτό μου το σκεπτικό το ενισχύει και το αρθράκι του Billboard (Νοέμβριος του 2004) που βρήκα τυχαία πρόσφατα όπου ομολογεί ότι σχεδίαζαν την είσοδο της Δέσποινας στη διεθνή αγορά 3 χρόνια.

 

Γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα υφίσταται το σύστημα των τοποθετήσεων, έκαναν τόσες πολλές με το Γεια και την κυκλοφορία του, ώστε μέσα σε τόσο μικρό διάστημα  να πιστωθούν οι πωλήσεις στη Δέσποινα (όλα έγιναν στην εκπνοή του 2001) ,να προλάβει την προθεσμία για τα επερχόμενα WMA το Μάρτη του 2002 όπου και θα ακούγονταν πρώτη φορά το Γεια κατά την βράβευσή της. Brilliant.
Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υπονοώ κάτι για τις πωλήσεις του Γεια.Θα τις έκανε και θα τις παραέκανε. Η Δέσποινα τότε ήταν η υπερδύναμη της ελληνικής δισκογραφίας. Μόνο που το διάστημα ήταν πολύ μικρό (17-12-2001 ως 31-12-2001) και ήθελαν να είναι σίγουροι ότι θα επιτύχει με βεβαιότητα τις μέγιστες πωλήσεις για το 2001 ώστε να πάει στα βραβεία.

 

GIA

Και κάπου εκεί νομίζω ξεκίνησαν όλα. Το Γεια έγινε Gia, μίκρυνε σε διάρκεια και κυκλοφόρησε σε διάφορες αγορές. Με ένα εντυπωσιακό κλιπ γυρισμένο στο Μαρόκο από το βρετανο σκηνοθέτη Stuart Gosling. Πιο συγκεκριμένα  γυρίστηκε στην πόλη Quarzazate, στο νότιο μέρος του Μαρόκο (γνωστή και ως “πύλη της ερήμου”), και συγκεκριμένα στην περιοχή Oz, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά πλατό του κόσμου, όπου γυρίζονται μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια από τις τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο clip γυρίστηκε η πρώτη σκηνή του “Μονομάχου”. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 3 ημέρες, από ένα ειδικευμένο επιτελείο τεχνικών, πολλοί από τους οποίους έχουν συνεργαστεί με το Χόλιγουντ, όπως για παράδειγμα ο ιππέας-σταντμαν που είχε δουλέψει στην ταινία “Η Μούμια”.

 

Έτσι, εδώ ξεκινάει ο πραγματικός σκοπός αυτού του άρθρρου που δεν είναι άλλος από το να καταγράψει την πορεία του όπως και τον επερχόμενων singles στις διάφορες αγορές.

Η.Π.Α.:Η πιο διαδεδομένη και γνωστή κατάκτηση του Gia είναι η πρωτιά στο Billboard. Πριν τη δούμε αναλυτικά και για να ξεμπερδέψουμε κάποια πράγματα, δεν αναφερόμαστε στο Billboard Hot 100 που καταγράφει το airplay όλων των τραγουδιών στους αμερικάνικους σταθμούς. Αυτό είναι το συγκεντρωτικό. Το Gia έκανε την εμφάνισή του στο chart του Billboard που ασχολείται με την dance μουσική aka Billboard Hot Dance Airplay Chart. Η πρώτη του εμφάνιση σε αυτό έγινε στις 29/11/2003 στη θέση #18, παρέμεινε 21 εβδομάδες κάνοντας την τελευταία του εμφάνιση στις 17/4/2004 στη θέση #21 και peak-αρε στη θέση #1 φυσικά στις 31/01/2004 και ξανά στις 21/2/2004. Η πρωτιά από μόνη της είναι σπουδαία, αλλά ήρθε ταυτόχρονα με μια άλλη πρωτιά. Έγινε το πρώτο ξενόγλωσσο τραγούδι που πήγαινε στην κορυφή αυτού του chart μιας και το Gia είχε ελληνικό στίχο κατά το ήμισυ.
Η πορεία του τραγουδιού στο chart είναι η εξής: 18-16-9-6-6-4-4-4-4-1-3-2-1-2-4-8-16-15-6-7-21
Στο link που παραθέτω μπορείτε να ακολουθήσετε την πορεία του Gia στο Billboard Hot Dance Airplay Chart από την 1η του εβδομάδα: https://www.billboard.com/charts/hot-dance-airplay/2003-11-29

 

Δε θα μπορούσα όμως να μην παραθέσω με printscreens τις εβδομάδες που πέτυχε την κορυφή του chart:

 

Το Dance Airplay Chart όμως, δεν αποτελεί το μόνο στο οποίο το Gia έκανε την εμφάνισή του.
Μπήκε και στο Billboard Hot Dance Clubs Songs το οποίο είναι ένα chart-έρευνα από διάσημους DJs όπου καταγράφονται τα τραγούδια που έπαιξαν περισσότερο στα clubs. Διότι είναι σημαντικό εκτός από το ραδιόφωνο ένα τραγούδι να παίζει και έξω. Θυμάμαι Έλληνες να αναφέρουν πόσο το άκουγαν έξω στα clubs το 2004 αλλά και αρκετά χρόνια αργότερα. Πχ πριν 2-3 χρόνια ο στυλίστας Τόλης Σκουλαριώτης δήλωσε ότι το άκουσε σε club στο Miami.
Στο εν λόγω chart λοιπόν το Gia πρωτοεμφανίστηκε στις 24/01/2004 στη θέση #43,peak-αρε στη θέση #39 στις 14/2/2004 κατά την 4η εβδομάδα του σε αυτό και το εγκατέλειψε μετά από 11 εβδομάδες παραμονής στις 3/4/2004 από τη θέση #50.
Δύστυχως link δεν μπορώ να βάλω σε αυτή την περίπτωση διότι το billboard μου ζητάει εγγραφή.
Έχω βρει όμως printscreen από την 5η του εβδομάδα στη θέση #44,μια εβδομάδα αφού είχε πικάρει στο 39 για την οποία όμως δεν κατάφερα να βρω. Φαίνεται όμως και σε αυτό η θέση της προηγούμενης.

 

 

Η πορεία του Gia στο club chart: 43-44-43-39-44-45-44-43-40-42-50

 

Τελειώνοντας με τα του Billboard, το Gia για 5 εβδομάδες εμφανίστηκε στο Billboard Hot Dance Single Sales Chart το οποίο παρουσιάζει ένα τοπ 25 πωλήσεων Dance τραγουδιών. Σε αυτό το chart σημείωσε την υψηλότερή θέση του στο #18 τη 2η εβδομάδα παραμονής του στις 14/02/2004.
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση δεν μπορώ να βαλω λινκ αλλά παραθέτω το chart πωλήσεων της εβδομάδας του peak

 

 

Η πορεία του Gia στο sales chart: 25-18-25 (re-entry)-21-22
Εξαιτίας του περιορισμένου εύρους των θέσεων δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες άλλες θέσεις κατέληξε πέραν της 25αδας και για πόσο καιρό έμεινε στο τοπ 50 για παράδειγμα.

Ας αφήσουμε προς το παρόν λίγο στην άκρη τα charts και να πούμε κάποιες άλλες πληροφορίες.
Τον Αύγουστο του 2004 η Δέσποινα ήταν μία από τις συμμετέχουσες στο φεστιβάλ μουσικής Beatstock που διοργανώνει ο μουσικός σταθμός KTU της Νέας Υόρκης μπροστά σε ένα κοινό 20.000 ακροατών σύμφωνα με το σταθμό. Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ έδωσε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε κάποιους σταθμούς, μέσα στους οποίους και ο KTU. Αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις και το φεστιβάλ, στο ακόλουθο βίντεο:

 

 

Στο 8:07 αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της όπου συνομιλεί και με ακροατές.

 

Επίσης αποσπάσματα από το φεστιβάλ υπάρχουν και στο βίντεο από κάτω. Στο 0:39 από την παράσταση που έδωσε και στο 2:20 από τις πρόβες.

 

 

Κάποια βίντεο θα τα δείτε και στην πορεία καθώς περιέχουν αποσπάσματα που αφορούν τα παρακάτω.

Σε συνέντευξη του 2004 που παραχώρησαν παραγωγοί αλλά και ο διευθυντής του εν λόγω σταθμού σε δημοσιόγράφο της ομογένειας χαρακτηρίζουν τη Δέσποινα “Dance Goddess”. Χαρακτηρίζουν το Gia ως πολύ αγαπημένο των ακροατών του σταθμού κάτι που φαίνεται και στα chart του, καθώς για 4 συνεχόμενες εβδομάδες ήταν το πιο περιζήτητο (top requested) τραγούδι των ακροατών. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του εν λόγω ραδ. σταθμού, οι εβδομαδιαίοι του ακροατές έφταναν τα 2 εκατομμύρια. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι παραγωγοί  είχαν μόλις βάλει το Opa opa στις playlists τους. Στο ακόλουθο link μπορείτε να διαβάσετε αυτή τη mini συνέντευξη.

http://www.greeknewsonline.com/contemporary-greek-artists-cross-boarders-and-top-charts/

Αναφορά στο όνομα της Δέσποινας έχει γίνει και στο περιοδικό του Billboard όμως. Πολλές φορές μες στα έτη 2000-2003 (πριν το Gia δηλαδή) έγινε αναφορά στη Δέσποινα για τα επιτεύγματά της στην ελληνική μουσική αγορά,μιας και κάθε εβδομάδα το περιοδικό παρουσίαζε στο κοινό του τα charts πολλών χωρών παγκοσμίως, καθώς επίσης και σε μικρά άρθρα Ελλήνων δημοσιογράφων όπου έγραφαν για τα γενόμενα της εγχώριας βιομηχανίας. Ένα από αυτά τα άρθρα (18/5/2002) είναι το εξής:

 

 

https://books.google.gr/books?id=Mg8EAAAAMBAJ&pg=PA63&dq=vandi+billboard&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjlq5OXirDOAhUHWBQKHXHoBQcQ6AEIRDAH#v=onepage&q=vandi%20billboard&f=false

 

Υπήρξαν όμως και δημοσιεύματα για τη Δέσποινα μετά το Gia,όπως το ακόλουθο (18/9/2004) όπου
το άρθρο μιλάει για το Beatstock Festival και εκτός από το όνομά της, υπάρχει και φωτό από την εκδήλωση:

 

https://books.google.gr/books?id=IhMEAAAAMBAJ&pg=PA41&dq=vandi+billboard&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiI87eZhbDOAhVBuBoKHXmzCC0Q6AEIHDAA#v=onepage&q&f=false

 

Στο τεύχος της  27ης Νοεμβρίου 2004 αναφέρεται η επιτυχία του Gia και του Opa Opa

 

https://books.google.gr/books?id=bBMEAAAAMBAJ&pg=PA47&dq=vandi+billboard&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiI87eZhbDOAhVBuBoKHXmzCC0Q6AEIIjAB#v=onepage&q&f=false

 

Στο τεύχος της 25ης Δεκεμβρίου 2004 το οποίο είναι και το συγκεντρωτικό της χρονιάς 2004, το­ περιοδικό κάνει τα δικά του chart για διάφορες κατηγορίες.Στην κατηγορία Dance Καλλιτέχνης όσον αφορά το airplay των κομματιών του (Hot Dance Airplay Artists) η Δέσποινα εμφανίζεται στο #5 της χρονιάς, και στην κατηγορία για το airplay dance τραγουδιών της χρονιάς, το Gia καταλήγει στην 17η θέση κάνοντας παρέα στην Beyonce, τη Britney Spears & την Kylie Minogue.Όχι κι άσχημα, έτσι;

 

 

https://books.google.gr/books?id=1BMEAAAAMBAJ&pg=RA1-PA21&dq=vandi+billboard&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiI87eZhbDOAhVBuBoKHXmzCC0Q6AEINDAE#v=onepage&q&f=false

 

Ευτυχώς που το billboard έχει καλό αρχείο και μπόρεσα να βρω όλα αυτά τα στοιχεία καθώς επίσης και άλλα δημοσιεύματα εντελώς τυχαία ψαχνοντας.Υπάρχουν όμως και πληροφορίες που δεν μπορώ να τις διασταυρώσω και θα τις παραθέσω απλά σαν πληροφορίες τις οποίες τις βρηκα σε ένα φορουμ της εποχής για τη Δέσποινα.

 

ΑΓΓΛΙΑ:Η βρετανική αγορά είναι η μεγαλύτερη αμέσως μετά την αμερικάνικη παγκοσμίως,αρκετά διαφοροποιημένη πάντως.Πιο εναλλακτική θα έλεγα.Το Gia έκανε και σε αυτήν την εμφανισή του όμως. Όχι με το peak που είχε στις Η.Π.Α, αλλά έκανε μια αξιοπρόσεκτη πορεία. Για το airplay του τραγουδιού σε αυτή την αγορά δεν υπάρχουν στοιχεία.Ίσως επειδή δεν τα πήγε τόσο καλά και δεν μπήκε σε κάποιο chart, ίσως επεισή δεν υπάρχει αρχείο για να ξέρουμε.Υπάρχουν όμως άλλες,εξίσου σημαντικές πληροφορίες.https://i.servimg.com/u/f11/19/35/08/14/710.jpgΌπως για παράδειγμα πως τα πήγε στο chart πωλήσεων του επίσημου Music Week. Σύμφωνα με το επίσημο chart πωλήσεων των singles λοιπόν, το Gia μπήκε στο τοπ 100 για 2 εβδομάδες. Στις 20/03/2004 έκανε το ντεμπούτο του στη θέση #63 η οποία ήταν και το peak του και την αμέσως επόμενη εβδομάδα,στις 27/03/2004 έπεσε στη θέση #94.

 

 

 

http://www.officialcharts.com/artist/1049/despina-vandi/

 

Πριν όμως συμβεί αυτό, στις 28/01/2004 το Gia βρέθηκε στην 1η θέση του UK Music Week The Upfront Club Top 40 το οποίο είναι έναι επιμέρους chart του επίσημου Music Week και παίρνει τις πληροφορίες του από Djs για τη μουσική που παίζεται στα clubs.

 

Λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 04/02/2004 το μουσικό κανάλι MTV στη λίστα με τα καλύτερα Dance τραγούδια, κατέταξε το Gia στην 1η θέση.

 

 

Λίγο καιρό νωρίτερα όμως,στις 20/06/2003, το Gia προτάθηκε σαν record of the week σε μουσικό περιοδικό.

 

 

Η ιστορία της Δέσποινας και του Gia,δε σταματά όμως εδώ. Ο δημοφιλής ραδιοφωνικός σταθμός BBC Radio1 συμπεριέλαβε το τραγούδι στην playlist του. Δημοφιλείς dj του σταθμού οι οποίοι παίζουν και σε clubs της Ibiza (το κέντρο της dance μουσικής) το συμπεριέβαν σε διάφορες λίστες όπως  η ακόλουθη. Ο γνωστός dj Dave Pearce στις 25/01/2004 για λογαριασμό του BBC Radio 1 στη λίστα του με τους Ύμνους της dance μουσικής, έχει μέσα και το Gia.

 

http://www.bbc.co.uk/radio1/davepearce/tracklistingarchiveshtml.shtml?20040125

 

Σε άλλη λίστα του dj Pete Tong

http://www.bbc.co.uk/radio1/petetong/tracklistingarchive.shtml?20030822

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα charts στα οποία όμως δεν έχω πρόσβαση.Μια πληροφορία που δεν μπορώ να εξακριβώσω με στοιχεία αλλά θα παραθέσω, είναι ότι σε λίστα του BBC Radio για τα καλύτερα dance κομμάτια των 00s, υπήρχε μέσα και το Gia.

Μιας και πιάσαμε BBC ας πάμε στην τηλεόρασή του. Ενώ στην Αμερική η Δέσποινα δεν έδωσε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στη Βρετανία παραχώρησε 2.Μία μόνη της και μία από κοινού με το συζυγό της. Η πρώτη δόθηκε στο BBC2 στις αρχές του 2005 σε εκπομπή-αφιέρωμα της δημοσιογράφου Kirsty Wark για την Ελλάδα, και στον τομέα θέαμα η Δέσποινα ήταν αυτή που φυσικά θα κάλυπτε το κενό. Η επόμενη ήταν η περιβόητη συνέντευξη στο Discovery με τον Ντέμη.

 

 

 

Στον Kiss Fm ο dj Roger Sanchez, στη ραδιοφωνική του εκπομπή, παρουσίασε το κομμάτι ως το τραγούδι του καλοκαιριού.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Η Γερμανία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά για την πορεία του Gia, και αποδεικνύεται από το πρόμο που έκανε η ίδια η Δέσποινα, ούσα έγκυος. Δεν είναι μόνο σημαντική γιατί είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλλά και διεθνής αγορά, αλλά διότι είναι η δισκογραφική βάση της Δέσποινας. Με βάση τη Ministry Of Sound  Γερμανίας (έτσι ονομάζονταν  το  label  στο οποίο ανήκε) διανεμήθηκε αλλά και προωθήθηκε το single σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο chart πωλήσεων (top 100) το Gia παρέμεινε 4 εβδομάδες με peak την 36η θέση κατά την παρθενική εβδομάδα του.
Πιο συγκεκριμένα η πορεία που ακολούθησε το single:

 

36 (06/10/2003)-67 (13/10/2003)-72 (20/10/2003)-95 (27/10/2003)

 

 

https://www.offiziellecharts.de/titel-details-5817

Για τα ακόλουθα στοιχεία δεν έχω επιβεβαιωμένες πληροφορίες και τις παραθέτω όπως τις βρήκα σε forum της εποχής για τη Δέσποινα (http://www.despinaplanet.net)
Σύμφωνα με αυτό λοιπόν στο Dance singles sales chart,peakαρε στη θέση #8,στο Dancefloor chart του Γερμανικου MTV peakαρε στην 3η θεση

http://z3.invisionfree.com/Chart_forum_refugees/ar/t3960.htm

 

Η Δέσποινα όμως εμφανίστηκε και σε ορισμένες δημοφιλείς εκπομπές. Η πρώτη και πιο σημαντική ήταν η Top Of The Pops του καναλιού RTL, μια μουσική εκπομπή-chart στην οποία έχουν εμφανιστεί διεθνείς συνάδελφοι της Δέσποινας όπως για παράδειγμα την ίδια μέρα μαζί της ο Ricky Martin,κάποιες όμως θέσεις πιο κάτω από το Gia.Παράλληλα την είδαμε και στη σατιρική εκπομπή του γνωστού γερμανού παρουσιαστή Stefan Raab.Μια εμφάνιση που συζητήθηκε στην Ελλάδα από τους καλοθελητές της εποχής ότι τη ρεζίλεψαν, μόνο που η πραγματικότητα απείχε κατά πολύ από τα σενάρια των μεσημεριανάδικων καθώς ότι διαδραματίστηκε δεν είχε κάπιο δόλιο σκοπό από πίσω αλλά αποτελούσε το μενού μιας σατυρικής εκπομπής.

 

 

Κατά την παραμονή της στη Γερμανία η Δέσποινα συνάτησε Ελληνες κυρίως αλλά και ξένους fans της σε κλαμπ που εμφανίστηκε για να συζητήσει μαζί τους ,να υπογράψει αυτόγραφα αλλά και να τραγουδήσει φυσικά.

 

 

 

Τέλος,μια άλλη “περίεργη”-χιουμοριστική εμφάνισή της έγινε ξανά σε εκπομπή του RTL που έμοιαζε περισσότερο με video clip.Η εκπομπή αφορούσε τα καλοκαιρινά hits του 2003.

 

 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:Στο chart πωλήσεων singles της μακρινής Αυστραλίας το Gia έκανε είσοδο στην 35η θέση στις 16/11/2003 η οποία ήταν και η υψηλότερή του,την επόμενη εβδομάδα 23/11/2003 έπεσε στην 36η θέση και την αμέσως επόμενη στις 30/11/2003 στη θέση #48.Αυτή ήταν και η τελευταία εβδομάδα παραμονής του στο εν λόγω chart.

 

 

https://australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Gia&cat=s

 

Από πληροφορίες από forums της εποχής, σύμφωνα με τον επίσημο φορέα της Αυστραλίας Aria το Gia ήταν στη θέση #3 των πιο εμπορικών dance singles και στην 3η θέση του top50 club chart.
http://z3.invisionfree.com/Chart_forum_refugees/ar/t3960.htm

 

ΒΕΛΓΙΟ:Στη συγκεκριμένη αγορά το Gia παρέμεινε στο chart πωλήσεων 9 εβδομάδες αρχής γενομένης στις 13/09/2003. Το peak έγινε στην 42η θέση για 2 εβδομάδες. Παρατηρείται ότι έκανε επανείσοδο 2 φορές,καθώς επίσης ότι στο dance chart το peak του έγινε στη 19η θέση.

 

https://www.ultratop.be/nl/song/16b9/Despina-Vandi-Gia

 

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ:Εδώ δεν μπόρεσα να βρω πολλά στοιχεία μιας και οι πληροφορίες πωλήσεων περιορίζονται σε ένα τοπ 20.Το peak του Gia στη συγκεκριμένη χώρα έγινε στην 20η θέση στην οποία παρέμεινε για μια βδομάδα, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2003.

 

 

https://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/singlet/2003/31

 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ:Τα στοιχεία που έρχονται από την Ουγγαρία αφορούν τα κορυφαία 40 dance κομμάτια. Το peak του Gia έγινε την 43η εβδομάδα του 2003 (10/11-16/11) στη θέση 22. Η παραμονή του διήρκησε 6 εβδομάδες.Δυστυχώς στοιχεία για τις υπόλοιπες δεν έχω ώστε να καταγράψω την πορεία του παρά μόνο ότι την αμέσως προηγούμενη βρίσκονταν στην 39η θέση.

 

 

http://zene.slagerlistak.hu/dance-top-40-lista/2003/46

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ:5 εβδομάδες παρουσίας σημειώνει το Gia στο επίσημο singles sales chart της Ολλανδίας.Υψηλότερη θέση η 55η στη 2η εβδομάδα παραμονής του (11/10/2003).

 

 

http://www.dutchcharts.nl/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Gia&cat=s

ΣΟΥΗΔΙΑ:Στην κρύα Σουηδία το Gia είχε μια αξιοπρεπέστατη πορεία.7 εβδομάδες παραμονής στον επίσημο πίνακα πωλήσεων singles, με καλύτερη θέση την 25 την 4η εβδομάδα παραμονής του (05/09/2003).

 

 

http://www.swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Gia&cat=s

Κάποιες άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχω για τη Σουηδία είναι ότι το Gia όταν άρχισε να κάνει την πορεία του εκεί βρέθηκε στο #21 (υψηλότερη νέα είσοδος) στο Radio DeeJay & ήταν το Νο2 πιο περιζήτητο clip στο μουσικό κανάλι της Σουηδίας ZTV.Τους χαρακτηρισμούς τους έκανα copy paste όπως τους βρήκα.

ΕΛΒΕΤΙΑ:Μια εβδομάδα παραμονής για το Gia στο επίσημο chart πωλήσεων της Ελβετίας στις 19/10/2003 στη θέση 73

 

 

http://hitparade.ch/song/Despina-Vandi/Gia-5817

ΙΤΑΛΙΑ:Επίσης μια εβδομάδα παραμονής για το single Gia στα ιταλικά Chart πωλήσεων.Αν και ο πίνακας από κάτω το εμφανίζει με 1 εβδομάδα,βλέπουμε ότι έχει πετύχει κι άλλες κατώτερες θέσεις όπως αυτή την εβδομάδα εισόδου του. Συνεπώς αυτό το 1 βδομάδα ίσως αφορά το τοπ 50 singles chart.

 

 

http://italiancharts.com/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Gia&cat=s

Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την Ιταλία:
Όταν άρχισε να παίζει στα ραδιόφωνα της χώρας βρέθηκε στο #71 στα airplay charts (υψηλότερη άνοδος στα charts),στο #4 στο ραδιοφωνικό σταθμό Suburbia της Ιταλίας,στα πιο περιζήτητα clips του μουσικού καναλιού All Music ,peak στο #3 στο dance singles sales chart και peak στο #7 στο MTV dancefloor chart.
Επίσης θυμάμαι το Μουρατίδη να δηλώνει ότι το Gia έπαιζε σαν μουσική υπόκρουση σε ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία από charts για την πορεία του Gia στην Πορτογαλία και αυτό διότι δεν τα πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις, η Δέσποινα έκανε πρόμο στη συγκεκριμένη χώρα και μάλιστα αρκετά πετυχημένο.Έδωσε συνεντεύξεις στον Τύπο,επισκέφτηκε σχολή χορού όπου δίδασκαν χορογραφία του Gia,εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή όπου και παρουσίασε το τραγούδι και όλα αυτά τα έκανε συνδυάζοντάς τα με τη βράβευση της από το ραδιοφωνικό σταθμό Radio Era Nova ως την καλύτερη dance τραγουδίστρια της χρονιάς 2003.Η Δέσποινα παρέλαβε το βραβείο της παρουσία 15.000 θεατών οι οποίοι της επεφύλλαξαν θερμότατη υποδοχή.Για πρώτη φορά μάλιστα ,εκτός του Gia, παρουσίασε και το νέο single της, Opa opa.

 

 

 

 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι κατά τη διάρκεια του Euro 2004 το Gia έπαιζε από τα μεγάφωνα του σταδίου Da Luz στα διαλλείματα των αγώνων.

ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Σε αυτόν τομέα θα παραθέσω πληροφορίες που έχω βρει χωρίς όμως να μπορώ να τις επιβεβαιώσω.
ΕΥΡΩΠΗ: Στο Eurochart Hot100 το τραγούδι peakαρε στη θέση #56 ξέρω ότι η Ευρώπη δεν είναι χώρα :fan: )
ΜΑΛΤΑ#1 στο singles chart
ΚΑΝΑΔΑΣ: Εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικά charts.#1 στο top 40 countdown του Ρ/Σ Z103.5,#1 στο top 40 countdown του Star radio,#7στο CLUB CHART του Καναδά και τέλος κατέγραψε την εξής πορεία στο Club chart του Vancouver: 50-36-25-13-6
ΒΡΑΖΙΛΙΑ#6 στο club chart της χώρας
ΙΜΠΙΖΑ: Μολονότι βρίσκεται στην Ισπανία, όσον αφορά τη dance μουσική είναι ένα ξεχωριστό κρατίδιο.Κάτι σαν τη Μέκκα της ηλεκτρονικής μουσικής.Η Δέσποινα λοιπόν αφού έδωσε συνέντευξη στο MTV της Ίμπιζα, τραγούδησε το Gia σε club.

 

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Peakαρε στο #8 του  Romanian Top100 Airplay Chart και στο MTV της χώρας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό προβολής (heavy rotation) όταν κυκλοφόρησε.

Επίσης, η αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Catalina Ponor κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 2004,υπό τους ήχους του Gia.

 

 

ΓΑΛΛΙΑ: Για την εν λόγω χώρα δεν υπάρχουν στοιχεία. Όμως κάτι είχε κάνει από πρόμο η Δέσποινα. Θυμάμαι τον Αλιάγα στη συνάντησή τους στο Μαραθώνιο του Sfera to 2005 να της λέει για τον Γάλλο ραδιοφωνικό παραγωγό που του έτρεχαν τα σάλια όταν την είδε από κοντά.Στο 1:19

 

Το 2010 το Gia (σε remix των Milk & Sugar) έπαιξε στην επίδειξη του Οίκου Dior στην εβδομάδα μόδας Spring/Summer 2010 στο Παρίσι.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

2004: Best Vocal @ House Music Awards
2005: Best New Dance Artist Solo @ International Dance Music Awards

Τέλος να αναφέρω ότι το Gia έχει ρεμιξαριστεί και ρεμιξάρεται ακόμη και σήμερα από πολλούς djs παγκοσμίως και έχει αυμπεριληφθεί σε περισσότερες από 150 συλλογές ανά την υφήλιο.

 

 

OPA OPA

 

Κι ενώ το Gia κάνει ακόμη την πορεια του,η Δέσποινα και η ομάδα της αποφασίζουν να βγάλουν το επόμενο single άμεσα ώστε να εκμεταλλευτούν την επιτυχία του πρώτου.Κι εδώ έρχεται η έκπληξη.Επιλέγεται μια διασκευή του Ωπα Ωπα του Γ. Αλκαίου, σε πρώτη εκτέλεση Ν. Σφακιανάκη και δεύτερη των Antique, σε αγγλικό στίχο. Οχι Φοίβος. Αυτό κι αν είναι είδηση. ‘Ισως ήθελαν να τονίσουν ακόμη περισσότερο την προέλευση της Δέσποινας με κλασσικό ελληνικό ήχο και μια γνωστή ανά την υφήλιο ελληνική λέξη. Προσωπικά θα περίμενα την αγγλική εκδοχή του Ολο λείπεις, όμως οι εμπλεκόμενοι είχαν διαφορετικά σχέδια.Το Opa opa λοιπόν διέγραψε κι αυτό τη δική του (όχι όσο του Gia) επιτυχημένη πορεία την οποία θα δούμε πιο κάτω.Το κλιπ γυρίστηκε από τον επί χρόνια φίλο και συνεργάτη της Δέσποινας Κ. Καπετανίδη όσο ακόμη ήταν έγκυος (υπήρχε πλάνο από καιρό δηλαδή) και συνόδευσε το τραγούδι στην πορεία του ανά τον κόσμο.

 

 

Η.Π.Α.

 

Κι όμως τα κατάφερε ξανά.Μπορεί να μην χτύπησε την πρωτιά του Gia, όμως προωθήθηκε σε υψηλότατη θέση του Dance Airplay Chart του Billboard δηλαδή το chart που δείχνει ποια dance τραγούδια έπαιξαν περισσότερο στους ραδιοφωνικούς σταθμούς των ΗΠΑ. Έκανε την εισοδό του στο εν λόγω Chart στις 21/8/2004 στη θέση 20, παρέμεινε 13 εβδομάδες και σημείωσε την υψηλότερη θέση του την 11η εβδομάδα παραμονής του η οποία ήταν η 3η θέση.Εγκατέλειψε το chart 2 εβδομάδες αργότερα από τη θέση #16.
Αναλυτικά η πορεία του Opa opa στο Billboard Dance Radio Airplay Chart: 20-15-14-15-13-12-16-10-11-6-3-15-16Η εβδομάδα του peak

http://www.billboard.com/charts/hot-dance-airplay/2004-10-30

Το Opa Opa άρχισε να παίζει πολύ τη στιγμή που η Δέσποινα βρίσκονταν στην Αμερική για το BeatStock Festival και σταθμοί σαν τον KTU είχαν αρχίσει ήδη να το προσθέτουν στις playlists τους όπως αναφέρθηκε στο θέμα του Gia. Στο αμερικάνικο κοινό το παρουσίασε ζωντανα στις προγραμματισμένες εμφανίσεις της το φθινόπωρο του ίδιου έτους όπως θα είδατε και στα βίντεο του Gia section.
ΡΩΣΙΑ
Το παράδοξο με αυτή τη μεγάλη και πολυπληθή χώρα είναι ότι για το Gia δεν υπάρχουν στοιχεία.Ενώ είναι το μεγαλύτερο διεθνές hit της, στη Ρωσία πέρασαν πολύ περισσότερο τα Opa Opa και Come along now. Εξ ου και όταν πήγε στη Ρωσία δεν το τραγούδησε.Από την άλλη το Opa Opa για το οποίο μιλάμε τώρα,τα πήγε περίφημα. Δυστυχώς για τη Ρωσία δεν υπάρχει αρχείο και θα παραθέσω απλά κάποια στοιχεία. Το Opa Opa σύμφωνα με τη wikipedia peakαρε στο #15 του singles chart. Επίσης βρέθηκε σε ένα chart που ονομάζεται Russian European Chart και ψήφιζε το κοινό.Δε γνωρίζω τι ακριβώς ήταν αυτό. Ίσως ήταν Chart κάποιου ραδιοφωνικού σταθμού διότι σε φόρουμ της εποχής για τη Δέσποινα, ψήφιζε το κοινό. Όπως και να χει στο εν λόγω chart βρέθηκε στη θέση #4 τον Απρίλη του 2004. Για του λόγου το αληθές:

http://z3.invisionfree.com/Chart_forum_refugees/ar/t8103.htm

Πέρα από συνεντεύξεις στον Τύπο και στα ραδιόφωνα η Δέσποινα πραγματοποίησε και τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Όσον αφορά το Opa Opa το τραγούδησε σε εκπομπή του ρωσικου MTV (μαζί με το Come Along Now) αλλά και στη συναυλία του σταθμού Hit FM,παρουσία χιλιάδων ακροατων του σταθμού.Αποσπάσματα στα συγκεντρωτικά βίντεο για τη Ρωσία (έχουν υλικό και για το CAN)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο γερμανικό τοπ100 πωλήσεων το single παρέμεινε 6 εβδομάδες κάνοντας την αρχή στις 16/8/2004 όπου και σημείωσε την υψηλότερη θέση του,τη 51η.
Η πορεία του είναι η ακόλουθη: 51-62-81-80-91-98

https://www.offiziellecharts.de/titel-details-6249

Ταυτόχρονα η Δέσποινα παρουσίασε το single της στην εκπομπή Ballermann Hits του γερμανικού καναλιού RTL.Μάλιστα το τραγούδι της αυτο συμπεριλήφθηκε και στο cd της εκπομπής για τα hits του 2004.Δυστυχώς η ανάλυση του βίντεο δεν είναι και η καλύτερη.

 

Kαθώς επίσης επισκέφτηκε για 2η φορά την εκπομπή του σατιρικού παρουσιαστή Stefan Raab την οποία σύμφωνα με τη Δέσποινα παρακολουθούσαν 4 εκ τηλεθεατές.Στο 1:08 & στο 2:33

 

 

ΑΥΣΤΡΙΑ
Με το Opa Opa η Δέσποινα κατόρθωσε αυτό που δεν κατόρθωσε με το Gia. Να μπει σε Charts και να πουλήσει δίσκους και σε αυτή τη χώρα.Παρέμεινε 3 εβδομάδες με υψηλότερη θέση την 54η.
Αναλυτικά:

http://www.austriancharts.at/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Opa+Opa&cat=s

ΒΕΛΓΙΟ
Πολύ καλή η πορεία στο Βέλγιο.Είσοδος στο chart στις 9/11/2004 όπου και παρέμεινε 4 εβδομάδες,με peak τη θέση #5.

http://www.ultratop.be/nl/song/1869/Despina-Vandi-Opa-Opa

ΔΑΝΙΑ
Στο chart πωλήσεων αυτής της σκανδιναβικής χώρας έκανε είσοδο στις 26/11/2004 στη θέση #15 η οποία είναι και η μεγαλύτερη που έπιασε.Μόνο μια βδομάδα παραμονής στα δανέζικα charts.

http://www.danishcharts.com/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Opa+Opa&cat=s

ΙΣΠΑΝΙΑ
Hit και στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου το Opa opa με 3 εβδομάδες παραμονής στο chart πωλήσεων  και τοπ 20 παρακαλώ.Θέσεις 17-15-15

http://www.spanishcharts.com/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Opa+Opa&cat=s

Εντελώς τυχαία βρήκα θέμα σε φόρουμ της εποχής για τη Madonna,ω ναι, με τίτλο Despina Vandi Sucks. Κάποιος δεν τη χώνευε μάλλον. Laughing Σε αυτό το topic λοιπόν αναφέρεται ότι το Opa Opa παίζει πολύ σε δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης,τον Los Cuarenta Principales.

http://z3.invisionfree.com/Madonna_Dot_Refugees/ar/t6876.htm

ΕΛΒΕΤΙΑ
5 εβδομάδες παραμονής στην κατάταξη πωλήσεων singles με εβδομάδα εισόδου στις 22/8/2004.

http://www.swisscharts.com/song/Despina-Vandi/Opa-Opa-6249

ΙΤΑΛΙΑ
Μια εβδομάδα παραμονής στο ιταλικό chart πωλήσεων για το Opa Opa και τη θέση #33.

http://italiancharts.com/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Opa+Opa&cat=s

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Τα στοιχεία που έρχονται από την Ουγγαρία αφορούν τα κορυφαία 40 dance κομμάτια για αρχή. Το peak του Opa Opa έγινε στη θέση 6. Η παραμονή του συνολικά διήρκησε 7 εβδομάδες.

http://zene.slagerlistak.hu/dance-top-40-lista/2004/25

Επίσης στο chart που αφορά το airplay,το peak σημειώθηκε στη 17η θέση και παρέμεινε συνολικά 2 εβδομάδες.

http://zene.slagerlistak.hu/radios-top-40-jatszasi-lista/2004/41

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Όπως ανέφερα και στο Gia,κατα τη βράβευσή της από το Radio Era Nova, παρουσίασε για πρώτη φορά σε κοινό το φρέσκο τότε Opa Opa.’Ολη η εμφάνιση σχεδόν από ρεπορτάζ τυ Star που την ακολούθησε εκεί.Μόνο που μετά από ένα σημείο ο uploader έβαλε το audio track πάνω από το βίντεο και αφαίρεσε τον φυσικό του ήχο διότι μάλλον σχολίαζαν οι παρουσιαστές της εκπομπής.
Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που μου έδωσε ο tsironick από ένα Down Town της εποχής.Παραθέτω αυτολεξεί “Στο ξενοδοχείο την πληροφορούν της βάλανε άλλο όνομα (Penny Lane) για να μην την ενοχλήσουν οι θαυμαστές της! Η Δέσποινα το βρήκε υπερβολικό αλλά οι διοργανωτές της είπαν ότι την ψάχνανε στα ξενοδοχεία. “
ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνα με τη wikipedia το single peakαρε στη θέση # 31 πανευρωπαϊκά.Είναι κάτι που δεν μπορώ όμως να διασταυρώσω.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Από info σε φόρουμ της εποχής στο National Club Chart (τι παίζεται στα κλαμπ δηλαδή) peakαρε στο #4.

COME ALONG NOW

 

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο 3ο και τελευταίο “μεγάλο” διεθνές single της Δέσποινας. Δημιουργήθηκε για χάρη της Coca Cola η οποία ήταν επίσημη χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 με σκοπό να παίζει κατα τη διάρκεια των αγώνων σαν soundtrack στις διαφημίσεις της παγκοσμίως.

 

 

Το Come Along Now έτυχε της μικρότερης απόοδοχής από τα 2 προηγούμενα singles, όμως είχε κι αυτό τις μικρές κατακτήσεις του.
ΡΩΣΙΑ

Τι μικρές κατακτήσεις λέω.Μπορεί να μη διαδόθηκε σε πολλές χώρες όπως τα 2 προηγούμενα, όμως στη Ρωσία έγινε super hit. Στο chart των singles έφτασε ως τη 15η θέση ενώ στο airplay chart ως τη 2η θέση παρακαλώ. Για το aiplay chart το βλέπουμε και στα βίντεο τη στιγμή που το ανακοινώνουν στη Δέσποινα.Μάλιστα, στο πάρτυ του Hit FM που τραγούδησε της ανέφεραν ότι πάιζουν το τραγούδι 40 φορές μέσα σε μία εβδομάδα.Στο θέμα του Opa Opa έβαλα τα βίντεο από την παρουσία της στη Ρωσία.Τα ξαναβάζω γιατι αφορούν και το Come Along Now. Μόνο που εδώ έχουμε ολόκληρες τις παρουσιάσεις του τραγουδιού στο Star Academy και τη συναυλία.

 

 

 

Το μεγάλο κατόρθωμα του τραγουδιού είναι ότι στην τελική κατάταξη του 2004,το CAN καταλήγει στο #81 του ρώσικου chart πωλήσεων.

 

http://top40-charts.com/chart2.php?cid=45

Στο club chart έφτασε ως το #5.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μια εβδομάδα παραμονής για το Come Along Now στο chart πωλήσεων της Ισπανίας στις 29/5/2005 και τη θέση #14

http://www.spanishcharts.com/showitem.asp?interpret=Despina+Vandi&titel=Come+Along+Now&cat=s


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρωτιά όσον αφορά το airplay του τραγουδιού στην Ουκρανία στις 22/9/2004.

http://top40-charts.com/chart.php?cid=47&date=2004-09-22

ΤΟΥΡΚΙΑ#4 στο Top 40 Singles Chart
ΡΟΥΜΑΝΙΑ#13 στο Top 100 Singles Chart

Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος της αυτή η έρευνα για τη διεθνή διετία 2003-2004.Ελπίζω να αποκτήσαμε όλοι μια γενική εικόνα για το τι πέτυχε η Δέσποινα εκείνη την περίοδο και πόσο σημαντικό ήταν.
Like
4

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Shopping Basket